Meny

Sirap i webbledningarna?

Behjälplig och bekväm: browsern
Browser, eller webbläsare som det också heter, är programmet som hämtar, tolkar och visar information för dig. Den allra första utvecklades 1990. Redan trettio år sedan. Kanske använder du webbläsaren dagligen (och förmodligen också just nu). En självklarhet för många, i både dator och mobil. Men sedan finns det ju en rad olika att välja mellan. Hundratals. Och de flesta är gratis! “Battle of browsers” 2020 görs främst upp mellan tre av de vanligaste: Google Chrome, Mozilla Firefox och Safari.

Men Chromium Edge har återuppstått från de döda och ser ut, att likt Per Gessle, vara på en konstant avskedsturné (läs mer här om när Microsoft kastade in handduken). Under hösten 2019 släpptes en stor uppdatering där de bytte “motor” så att den numer har samma som Chrome. Då den finns med på de flesta Windows-maskiner så finns stort potential i den.

Håll din webbläsare uppdaterad!
Upplever du att dina sökningar laddar segt? Bortom all snigelfart? Det finns några saker du kan testa, så kasta inte ut datorn genom fönstret riktigt än.

Antingen är det dags att leta efter en helt ny webbläsare. Internet Explorers senaste version (11) släpptes exempelvis i oktober 2013. Rätt gammal, då det har hänt mycket med prestanda och säkerhet sedan dess. Vi på Columbird brukar rekommendera Google Chrome i första hand då den ”beter” sig likadant på Mac och PC. Med det menar vi att den hanterar till exempel mått och typsnitt på samma sätt vilket en del andra webbläsare inte gör. Se till så du får rätt!

Kolla om du har den senaste versionen av webbläsare här.

Det kan också vara så enkelt som att du behöver starta om datorn. Oavsett vilken webbläsare du använder så är det viktigt att du håller den uppdaterad. Google Chrome, Safari och Mozilla Firefox gör det automatiskt. Det du måste komma ihåg är att starta om med jämna mellanrum och hålla koll på ifall du får upp ett meddelande om att det finns en ny uppdatering. Har du också många flikar uppe? Det kan käka minne på din dator, så det kan vara läge med en omstart.

Så, för att summera med några vanliga frågor om webbläsare:

Min webbläsare laddar segt. Vad kan jag göra?
Uppdatera (eller byt helt) webbläsare. Prova starta om datorn.

Jag har gjort en uppdatering på hemsidan, men det syns inte?
När du besöker en webbsida sparas viss information. Prova därför rensa så kallad browser cache. Det kan du göra på olika sätt, både på dator (via kortkommandon eller i menyn där du då väljer mellan att tömma all webbhistorik eller delar av den) och i mobilen via Settings/Inställningar. För det finns också olika alternativ beroende på vilken enhet du använder samt vilket operativsystem. Men att rensa eller tömma cache kan få din webbläsare att gå som på smorda bakplåtar.

Här kan du ta del av flera frekventa frågor vi får.

Kontakta oss

Henrik Roos

Digital strateg / UX / UI

016 316 01 82

Robert Arbestål

Webbutvecklare / SEO

016 316 01 81

Anders Wansulin

Art Director

016 316 01 83

Joakim Wallin

Digital designer

016 316 01 85

Amanda Jakobsson

Webbutvecklare

016 316 01 87

Sanna Ek Mählkvist

Content Manager

016 316 01 84

Mårten Sporrong

VD

070 218 19 25 / 016 316 01 86