Meny

Martin är tillbaka i holken!

Martin Vigholm, ett nygammalt face som några av er säkert känner igen, har flugit tillbaka in i fågelholken hos oss på Columbird. En webbutvecklare och en jäkligt vass återvändare, en styrka som vi varmt välkomnar tillbaka. Vi är glada för kompetensen som stärker oss på programmerarsidan, men också väldigt glada på ett personligt plan. 

Vi börjar med en sportfråga: Hur känns det, Martin? 
Det känns bra. Columbird har vuxit, bland annat i och med content och sådana delar, och det är viktigt. Content is king, som man brukar säga.

Vad blir fokus för en webbutvecklare som dig? 
Man blir mer än bara programmerare. Vi webbutvecklare gör ju så att allt fungerar, att allt lirar och visas som det ska. All funktionalitet, både bakom och framför. Sedan är jag intresserad av delar som användbarhet och hur man kan skapa den bästa upplevelsen för användaren.

Vad kommer du nu göra på Columbird? 
Som tidigare så blir det programmering av hemsidor, appar, intranät och så vidare. Vi kommer även arbeta med en touchskärmslösning som ska bli riktigt intressant att göra. Tidigare har jag inte jobbat med ett sådant projekt, men den bakomliggande tekniken är jag van vid så det ska bli roligt. Att hoppa på nya utmaningar och lära mig nya saker är alltid intressant och framför allt kul! 

När är ditt jobb som bäst?
När det finns en utmaning och när man får hitta nya lösningar. Det är lite charmen med webbutveckling; det kommer nya ramverk och tekniker hela tiden och man blir aldrig fullärd utan måste hänga med i svängarna!

Varför spara några snabba till slutet: backend eller frontend?
Oj, det är nog båda. Jag gör båda och vill köra kombon. 

Svenne Rubins eller The Weeknd? 
Svenne Rubins alla gånger. 

Peperoni eller Billy Boys? 
Oh, fy fan, den är svår ändå. Men det blir nog Billy Boys. 

… vad fäller avgörandet?
Det är kebaben. Och att det är mycket mat. Det gillar man ju. Då behöver man inte äta på flera dagar efteråt. 

Hur många gånger har du vunnit över Henke & Robban på Skitgubbe? 
Oj, vet inte exakt, men jag vann totalen. Ja, jag var vinnare, en överlägsen seger enligt mig!

Säg en riktigt jävla dålig låt. 
En riktigt jävla dålig? Det måste vara en låt av typ Petter… det mesta va? Men ingen specifik.    

Kanske roligare: bästa pepplåten? 
Hm… ett svårt val, finns ganska mycket man kan dra igång för att vakna till lite. ”Were not gonna take it” är en riktigt klassiker!

Vad ser du utanför ditt fönster i hemmakontoret? 
Skog, skog och skog. Bara skog. Okej, också diverse bilar som ska lagas (två i antalet, som inte startar) men de kommer förhoppningsvis vakna till liv snart.

Kan du laga bilar alltså?
Lite grann sådär, men det beror på vad det är.

Kommer du från Eskilstuna? 
Jajamän, från stan. Norr! 

Vad gör du på ledig tid?  
Det blir trav som tar mycket tid. Följer sporten, men jag och sambon har också tre egna hästar som vi tävlar med. Just nu sköter sambon det mesta av den biten men jag hänger med på tävlingar runt om i Sverige, men vi håller oss mest i krokarna. Både själva hästarna och tävlingen ger mycket. En av våra hästar föddes hemma på gården och det känns alltid lite extra när en sådan tävlar, och framförallt vinner. Nu har hon dock tävlat färdig och ska bli mamma nästa år. Att vara med från början är extra roligt.

Jag har inte vuxit upp med hästar men familjen var intresserade och kollade trav på tv. Typ i nian skulle vi ha praktik och då provade jag på det en vecka sedan var jag fast. Efter det har jag jobbat många år som hästskötare i travstall med framför allt inkörning och uppträning av unghästar. 

Fram med spåkulan, ge oss inside, vilken häst är nästa Nuncio?
Ojojoj, någon som blir riktigt bra alltså? Får väl säga min egen Mr Julian som jag är med och deläger. 

Det håller vi såklart tummarna för. Finns det något du verkligen vill göra, en punkt på “bucket list”? 
Skulle vilja hoppa fallskärm, men tror inte jag skulle våga. Det verkar vara en häftig känsla att kasta sig ut… sedan vet man ju inte, kan ju gå åt helvete?  

Men du, keps. Vad är din relation till det? 
Jag är keps! Jag har alltid keps! Vet inte varför… fast på vintern kan det bli mössa. Det är skönt att ha något på sig. Man fryser inte om huvudet och det skyddar mot solen. En bra grej. 

… och “udda” Spotifylistor… du har några på lager och brukar dela med dig? 
Det är nästan det bästa som finns. Tycker det är härligt med udda låtar, det man inte hör på radio så att säga. Finns några sådana listor som jag skapat som är härliga. 

Vill du rekommendera någon musik? 
Vasas flora och fauna heter bandet. Senaste skivan är härlig om man gillar lite melankoliskt, vemodigt vardagsskit. Det är några jag följt länge, som dök upp för något år sedan och några som inte hållit på jättelänge. De har djupa texter och sjunger på finlandssvenska. Jag tycker det är skönt att kunna lyssna på sådant också (när man inte kör de där udda spotifylistorna då…) och det passar när man jobbar och vill ha det lite lugnt och avkopplat, eller när man ligger på spikmattan och funderar över livets svåra frågor. Det kan jag också rekommendera, spikmatta, och gärna i en kombo – det är härligt!

Tack Martin och varmt välkommen!

Kontakta oss

Henrik Roos

Digital strateg / UX / UI

016 316 01 82

Robert Arbestål

Webbutvecklare / SEO

016 316 01 81

Anders Wansulin

Art Director

016 316 01 83

Joakim Wallin

Digital designer

016 316 01 85

Amanda Jakobsson

Webbutvecklare

016 316 01 87

Sanna Ek Mählkvist

Content Manager

016 316 01 84

Mårten Sporrong

VD

070 218 19 25 / 016 316 01 86